Inauterietako torrija- Torrija de carnaval

 

INAUTERIETAKO TORRIJA




Orain, sukaldean aritzeaz gain, torrijen historia ikasi dugu, inauterietako edo aste santuko tipikoak direlako. Ez dakigu ziur torrijak garai hauetan postre tipiko gisa ezarri direla, baina egia esan, energia ematen zuen elikagai asea eta kalorikoa zenez, Garizuman sartzen hasi ziren elikagai batzuen abstinentzia-aldiak konpentsatzeko. Eta hori jakinda, egin ditzagun!



OSAGAIAK

  • Ogi biguneko 2 barra
  • 700 ml. esne
  • 300 ml esnegain
  • Eztia
  • Kanela adar bat
  • 120 gr. azukre
  • Kanela (hauts) pixka bat
  • Arrautza irabiatua, arrautzaztatu egiteko
  • Limoi bat
  • Laranja bat
  • Oliba-olio birjina estra


ELABORAZIOA

  • Moztu ogia xerratan (2/5 cm-ko lodiera).
  • Igurtzi ezti pixka bat xerra bakoitzean.
  • Esnegain pixka bat busti xerra bakoitzean.
  • Azala limoitik eta laranjatik atera (barruko zuria kenduta)
  • Jarri esnea, esnegaina, kanela-adarra, limoi-larruak laranja eta azukrea berotzeko.
  • Utzi 10 minutu inguru sutan irakiten.
  • Kendu sutatik eta bota ogi xerren gainean, ontzi sakon batean.
  • Utzi ondo bustitzen.
  • Jarri zartagin bat olio ugarirekin.
  • Xukatu pixka bat torrijak eta  pasatu arrautza-irabiatuan eta frijitu zartaginean.
  • Utzi torrijak plater batean paperekin olioa xurgatzeko.
  • Nahastu azukre pixka bat eta kanela hautsa eta hautseztatu torrijen gainean.






Esta vez, a parte de cocinar, hemos aprendido la historia de las torrijas y porque son típicas de carnaval o semana santa. ¿Cómo llegaron a ser un dulce de Cuaresma y Semana Santa? No se sabe a ciencia cierta como las torrijas se han instaurado como postre típico en estas fechas, pero lo cierto es que al ser un alimento saciante y calórico que aportaba energía, comenzaron a incluirse en la Cuaresma para compensar los períodos de abstinencia de algunos alimentos. Y sabiendo esto, ¡ Vamos a hacerlas!


TORRIJA DE CARNAVAL


INGREDIENTES

  • 2 barras de plan blando
  • 700 ml. de leche
  • 300 ml. de nata
  • Miel
  • 1 rama de canela
  • 120 gr. de azúcar
  • una pizca de canela en polvo
  • huevo batido para rebozar
  • 1 limón
  • 1 naranja
  • aceite de oliva virgen extra


ELABORACIÓN

  • Cortar el pan en rebanadas (2´5 cm de grosor).
  • Untar un poco de miel en cada rebanada.
  • Mojar un poco de nata en cada rebanada.
  • Sacar piel del limón y de la naranja (quitando lo blanco de dentro)
  • Poner la leche , la nata, rama de canela, las pieles del limón y de la naranja y el azúcar a calentar.
  • Dejar que hierva a fuego medio 10 minutos aproximadamente.
  • Retirar del fuego y echar sobre las rebanadas de pan en un recipiente hondo.
  • Dejar que se empapen bien.
  • Poner una sartén con aceite abundante.
  • Escurrir un poco las torrijas, pasarlas por huevo batido y freírlas en laç sartén.
  • Retirar a un plato con papel absorbente para eliminar el exceso de aceite.
  • Mezclar un poco de azúcar y la canela en polvo y espolvorear por
  • encima de las torrijas.







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